O carte hipnotica. Un timp pur, dinainte de capitalism si in afara comunismului. O actiune aproape atemporala. Personaje asemenea.
Un roman care se citeste sub tensiunea fiecarui dialog, a fiecarei aventuri, a enigmelor si a unor actiuni a caror credibilitate vine din capacitatea lui Constantin Chirita de a crea o lume in sine, aspirationala, inspiratoare.
Un roman care se reciteste ca o incercare de a permanentiza prezenta Ciresarilor.
Ciresarii… Tic, Maria, Lucia, Dan, Victor, Ionel, Ursu raman lipiti de memoria afectiva a adolescentilor, mai precis a celor care-si doresc prieteni asemenea lor si care viseaza sa se indragosteasca pentru intaia oara.
Unii scriitori stiu cu precizie care este cartea lor norocoasa, cea care ii va reprezenta in posteritate. Altii dispar convinsi ca opera lor majora a ramas inca nedescoperita de critica, uzurpata de o scriere mai norocoasa, dar nu la fel de reprezentativa pentru destinul lor literar. Constantin Chirita ar face parte din aceasta ultima categorie. Altfel spus, autorul nu miza pe Ciresarii, desi posteritatea va juca in mod cert pe aceasta carte norocoasa, care, din 1956, cand a aparut primul volum si pana azi, in al doilea deceniu al anilor 2000, refuza sa imbatraneasca. Acest amplu roman, in cinci volume, este asadar unul plasat sub semnul mirabilului, chiar al miracolului, din mai multe puncte de vedere. In primul rand, l-a luat prin surprindere chiar pe autorul sau, desi visul acestuia fusese acela de a crea in literatura romana un roman al adolescentei comparabil celor din proza americana. A reusit cu prisosinta, Ciresarii impunandu-se detasat intr-un sector ilustrat de nume ca Octav Pancu-Iasi, Gica Iutes, chiar Mircea Santimbreanu. I-ar putea face concurenta romanul de aventuri marine al lui Radu Tudoran, Toate panzele sus, insa scrierea lui Chirita are o schema mai ampla si mai complexa si propune cea mai buna strategie de investigare a unor medii – este vorba de codul enigmei. In al doilea rand, de la editie la editie si pana la numeroasele reeditari, Ciresarii vehiculeaza unele dintre cele mai fabuloase tiraje din intreaga literatura romana (milioane de exemplare). In multe biblioteci particulare din tara exista cel putin doua, daca nu trei editii ale acestei carti al carei destin fabulos a creat un fenomen pe care studiile culturale il desemneaza sub numele de fandom. Adica Ciresarii nu s-a jucat numai pe mana cititorilor, ci si pe aceea a fanilor.
De unde vine farmecul nestirbit de vreme al acestui roman si colosalul sau succes de public? Cartea are aproape saptezeci de ani (!), dar, cand am recitit-o am constatat ca nu a imbatranit deloc. Mai mult, m-a fermecat aproape la fel de mult ca in adolescenta. S-a adaugat acum melancolia recitirii, a recitirii cartii si a recitirii travestite a varstei mele de atunci. Am gustat altfel decat in copilarie extraordinara descriere a mediului balciului din volumul III, detaliile livresti din volumul V, iar rebusul si anagramele din volumul II mi-au amintit de un roman celebru al lui Umberto Eco, Numele trandafirului.
Ciresarii se dovedeste astfel o carte pentru toate varstele. - Oana Soare
Setul contine toate cele 5 volume:
Volumul 1 : Cavalerii florii de cires
Volumul 2 : Castelul fetei in alb
Volumul 3 : Roata norocului
Volumul 4 : Aripi de zapada
Volumul 5 : Drum bun, Ciresari !
Vezi mai mult