Realizata ca o monografie cu caracter interdisciplinar (psihologie medicala, psihosomatica, medicina comportamentala, sociologie), lucrarea pune la dispozitia viitorilor practicanti ai medicinei dentare un volum de cunostinte teoretice si practice de ordin psihodiagnostic si psihoterapeutic vizand optimizarea actului medical.
Prezentare: Realizata ca o monografie cu caracter interdisciplinar (psihologie medicala, psihosomatica, medicina comportamentala, sociologie), lucrarea pune la dispozitia viitorilor practicanti ai medicinei dentare un volum de cunostinte teoretice si practice de ordin psihodiagnostic si psihoterapeutic vizand optimizarea actului medical. Un accent deosebit se pune pe psihodontie, care exploreaza resursele psihocomportamentale ale pacientilor spre a putea defini un set de strategii menite sa le creasca toleranta fata de tratamentul stomatologic, si pe psihologia copilului, de la care medicina dentara poate prelua concepte si tehnici psihoterapeutice pentru corectarea comportamentului dominat de frica, necooperant la copii.
Cuprins: Medicina comportamentala. Medicina dentara comportamentala. Modelul bio-psiho-social al bolii. Sanatatea si determinantii sai bio-psiho-sociali. Comportamentul – concept bio-psiho-social. Comportamente benefice si de risc pentru sanatate. Stresul psihic. Medicina psihosomatica. Bolnavul in medicina dentara. Medicul stomatolog. Dinamica relatiei dintre pacientul orodentar si medicul stomatolog. Sindroame clinice frecvente in medicina dentara cu rezonanta psihocomportamentala majora. Psihoterapia. Muzicoterapia.
Adresabilitate: Studenti in medicina dentara si psihologie, medici stomatologi. .
Vezi mai mult