Autorii si-au asumat aici dificila misiune de a separa barbatul de baiat, de a distinge etapele sinuoase prin care adolescentul devine barbatul matur, in deplinatatea sa. Cei doi specialisti pun sub lupa "fapte psihologice" din mituri stravechi, dar si din productii cinematografice ale lumii de azi, pentru a ne oferi exemple cat mai elocvente ale manifestarii imature a umbrelor arhetipale sau, din contra, expresii ale masculinitatii depline si constient asumate.
"In ultimul timp, arhetipurile Regelui, Razboinicului, Magicianului si Amantului s-au aflat tot mai mult in atentia barbatilor si au fost indelung dezbatute la intrunirile masculine si in publicatiile din intreaga lume. Multi presupun ca aceste tipare au fost considerate in mod traditional caramizile de baza ale masculinitatii mature. De fapt, noi suntem de parere ca cercetarea psihologica este cea care a condus la stabilirea acestor arhetipuri ca fiind cele patru configuratii fundamentale ce definesc structurile profunde ale psihicului unui barbat matur. Aceste arhetipuri au fost prezentate pentru prima data intr-o serie de conferinte la institutul C.G. Jung din Chicago si au fost publicate intr-o serie best-seller de casete audio, care in prezent au o foarte mare influenta in miscarile masculine. Noi credem ca descoperirile psihologice prezentate in aceste conferinte constituie un inceput promitator si un potential revolutionar in decodificarea structurilor fundamentale profunde ale psihicului uman, atat masculin, cat si feminin. Aceasta decodificare a ceea ce Cari Jung a numit double quaternio se bazeaza pe intelegerea celebrului psihanalist a modelului arhetipal al omului. Aceasta ne extinde cunoasterea asupra geografiei interioare a psihicului uman prin delimitarea clara nu numai a continutului si potentialului psihologic reflectat in "cele patru sferturi" sau arhetipuri ale barbatului, dar, de asemenea, si prin cunoasterea celor douaopozitii dialectice fundamentale incrustate in dinamica psihicului profund: Rege (sau Regina)/Magician si Amant/Razboinic.
Cartea de fata este o explorare a implicatiilor acestei cercetari in intelegerea psihicului masculin. Este prima dintr-o serie de patru volume despre psihologia masculina bazata pe aceasta paradigma. Volumele ce vor urma isi propun sa elaboreze o implicare mai larga a acestui model teoretic in psihologia si spiritualitatea umana. Cei care au interese tehnico-profesionale in aceasta directie sau cei a caror curiozitate a fost suficient trezita si doresc sa cunoasca mai mult despre acest subiect, sunt invitati sa consulte lista bibliografica de la final.
Scopul pe care l-am urmarit scriind aceasta carte a fost de a oferi barbatilor o expunere simplificata si accesibila a "manualului de operare a psihicului masculin". Aceasta carte ar trebui sa va ajute sa intelegeti puterile si slabiciunile voastre ca barbat si sa va ofere o veritabila harta a teritoriilor personalitatii masculine, pe care inca aveti nevoie sa le explorati." (autorii)