Ce au in comun James Bond si medicamentul Lipitor? Ce putem invata dintr-un pahar cu apa despre natura umana si despre istoria lumii? In Loonshots, fizicianul si antreprenorul Safi Bahcall dezvaluie un nou mod de a ne raporta la misterele comportamentului diverselor grupuri, prin care sfideaza tot ceea ce credeam ca stim despre cultivarea descoperirilor revolutionare.
Inspirandu-se din teoria tranzitiilor de faza, Bahcall arata de ce echipele, companiile sau oricare grup care are de realizat un obiectiv vor suferi o metamorfoza rapida, trecand de la sustinerea unor noi idei trasnite la respingerea lor rigida, exact asa cum apa lichida se va transforma brusc in gheata casanta. Loonshots identifica micile modificari de structura care controleaza aceasta tranzitie, in acelasi mod in care temperatura controleaza transformarea apei in gheata.
Folosind exemple care variaza de la raspandirea incendiilor forestiere pana la vanatoarea teroristilor online si povestile despre hoti, genii si regi, Bahcall arata modul in care acest nou gen de stiinta ne ajuta sa intelegem comportamentul companiilor si soarta imperiilor.
In ultimul deceniu, cercetatorii au aplicat instrumentele si tehnicile tranzitiilor de faza ca sa inteleaga modul in care zboara stolurile de pasari, in care inoata pestii, in care functioneaza creierul, in care se comporta infractorii, in care izbucnesc epidemiile etc. Daca stiinta secolului XX a fost modelata de cautarea legilor fundamentale, precum cele privind cuantele si gravitatia, secolul XXI va fi modelat de un nou tip de stiinta. Loonshots este prima care aplica aceste instrumente ca sa ne ajute sa ne descatusam potentialul de a crea si de a cultiva ideile smintite care schimba lumea.
Vezi mai mult