Mierea de padure este o miere florala realizata de albine din diversitatea florilor existente in padure (zmeur, mur, tei, zburatoare, si altele) plus mana. Mana este acea substanta lipicioasa care se gaseste vara pe frunzele copacilor.
Diferenta intre mierea de padure si mierea de mana o face procentajul de miere de mana. Daca procentul de mana este mare mierea se numeste de mana, iar daca procentul de mana este mai scazut se numeste de padure.
Se poate spune si miere poliflora de padure.
Culoarea este de la un marou-roscat deschis pana la un roscat inchis.
Cristalizarea este intarziata si de multe ori neuniforma, este un proces fizic natural, care nu inrautateste calitatea ei.
Mierea de padure contine vitaminele grupului B si vitamina C. De asemenea, mierea contine enzime: invertaza, amilaza, catalaza, acizi organici: lactic, gluconic. Este bogata si in saruri minerale: fier, potasiu, calciu, fosfor, magneziu, seleniu, etc.
Mierea de padure are o serie de proprietati terapeutice:
– antiinflamatoare, antioxidante, imunostimulante, epiteliale, depurative
– intervine in ameliorarea si chiar vindecarea unor afectiuni bacteriene, dermatologice, degenerative si inflamatorii
– pentru intarirea sistemului imunitar
– este ideala pentru urmarea unor tratamente pentru combaterea anemiei si prevenirea infectiilor cailor respiratorii.