Bushido. Codul samurailor

Inazo Nitobe
36,00 Lei
 Bushido, Codul samurailor este o incercare de a dezvalui una din minunatele fete ale sufletului japonez.

An aparitie: 2023

Pagini: 176

Stoc epuizat

Durata de livrare: 24-48 ore

Cod Produs: 5948417080534 Ai nevoie de ajutor? 0732 55 88 33
Adauga la Favorite Cere informatii
  • Descriere
  • Caracteristici
  • Review-uri (0)
 Bushido, Codul samurailor este o incercare de a dezvalui una din minunatele fete ale sufletului japonez. Nu stim de unde a venit acest popor in arhipelagul pe care il populeaza in prezent. Sa fi venit din insulele sudului ca o ramura a rasei malaeze sau din continentul asiatic ca un membru al marii familii mongole? Antropologia si lingvistica n-au dat pana in prezent un raspuns decisiv. Cert este ca stramosii lui s-au instapanit peste cele peste patru mii de insule, din timpuri preistorice; si-au durat cu "darzenia de bronz" a caracterului lor o lume in care si-au plantat ciresii, templul si caminul, pe un pamant bantuit de taifunuri, zguduit de cutremure, invapaiat de vulcani, si au dat lumii, prin urmasii lor, o civilizatie ce ne starneste admiratia. Din randul acestor fii ai soarelui s-au ivit samuraii.

Samuraii reprezinta o clasa sau o casta de razboinici intemeiata pe la sfarsitul secolului al XII-lea, in plin feudalism medieval, intr-o perioada de inceput a shogunatului Kamakura. Selectia samurailor se facea pe criterii severe in privinta calitatilor fizice si sufletesti ale luptatorului. Bushido, codul principiilor morale ale acestor cavaleri, incorpora in concept aceste "table ale legii" care preexistau in inimile lor. Sursele acestui cod sunt profund religioase: shintoismul si budismul Zen. Disciplinele fizice: scrima (ken-jiu-tsu), tragerea cu arcul (kiu-jiu-tsu), judo, jiu-jitsu, manuirea evantaiului de fier de razboi (tes-sen), aruncare sulitei (nagotana), au fost transformate de maestrii de lupta, adepti ai budismului zen, in discipline ale spiritului menite sa dezvolte in discipol vointa, puterea de concentrare si stapanirea de sine. Sabia, sufletul samuraiului, era un lucru spiritual.

Razboinicii care dovedeau insusiri superioare erau initiati in tehnicile ezoterice ale acestor discipline, tehnicile de lupta devenind totodata mijloacele de desavarsire interioara si cai ce duc la iluminare (satori). Samuraiul ducea o viata simpla si sobra, ascetica si care semana mult cu cea a calugarilor; unii luptatori chiar imbracau rasa de calugar peste armura si isi radeau capul. Invataturile religioase si preceptele inteleptilor chinezi le-au substantializat sufletul in care impacarea cu soarta, detasarea de cele lumesti, seninatatea in fata mortii, dragostea de glie, pietatea filiala, devotamentul pentru Daimyo sau Shogun se invedereaza ca sublimul rod. Ratiunea de a fi a samuraiului era de a suferi pentru binele altuia si crezul lui se traducea, in ultima analiza, in supremul gest: acela de a muri pentru altul, a fi credincios celui pe care il slujesti pana la moarte, si mai mult, a-l "urma in moarte" (junshi).

Nu putem sa nu simtim in aceasta maretia "sufletului japonez" (Yamato Damashi), suflet pe care il pot exprima atat de fericit gingasa floare de cires si teribila sabie de samurai.

Fragment din cartea "Bushido . Codul samurailor" de Inazo Nitobe:

"DESPRE SENTIMENTUL DREPTATII SI AL CORECTITUDINII (DATORIEI)
 
Preceptul cel mai de seama in codul samuraiului este sentimentul dreptatii.
Nimic nu este mai respingator pentru un samurai ca actiunile ascunse si faptele necinstite. Conceptia despre dreptate poate fi socotita de unii gresita, de altii stramba. Un vestit Bushi o asimileaza insa, cu fermitatea in hotarare. „Corectitudinea", zice el, „este puterea de a se decide asupra unui fel de conduita in concordanta cu ratiunea, fara a sovai: sa mori cand este drept sa mori si sa lovesti cand este drept sa lovesti". Un alt samurai vorbeste despre aceasta morala in termenii urmatori: „Corectitudinea este coloana vertebrala care da omului statornicie in hotarare".
Dupa cum fara oase capul nu poate sta pe varful sirei spinarii, nici mainile sa se miste si nici picioarele sa stea pe pamant, tot asa fara corectitudine nici talentul, nici stiinta nu pot face din faptura omeneasca
un samurai.
Mencius numeste bunatatea „mintea omului", iar dreptatea „cararea sa". „Cat de regretabil", exclama el, „este sa neglijezi cararea si sa nu o urmezi, sa pierzi mintea si sa nu stii s-o regasesti din nou. Cand pasarile si cainii se ratacesc de oameni, stiu sa-si regaseasca calea, dar cand isi pierd mintea, nu mai pot s-o regaseasca.
Oare nu gasim noi in aceste cuvinte, ca intr-un pahar curat, o parabola ce a fost propovaduita cu trei sute de ani mai in urma, sub un alt climat de un maestru mai mare, de Christos care s-a intitulat el insusi Calea Dreptatii, pe care cei rataciti se pot reintoarce?
Revenind la Mencius, acesta considera dreptatea „ca o carare gloduroasa si stramta, pe care omul trebuie sa apuce ca sa-si regaseasca paradisul pierdut"."

Isbn: 5948417080534

Editura: HERALD

Limba: ROMANA

Subgen: Memorii jurnal

Daca doresti sa iti exprimi parerea despre acest produs poti adauga un review.

Review-ul a fost trimis cu succes.

Compara produse

Trebuie sa mai adaugi cel putin un produs pentru a compara produse.

A fost adaugat la favorite!

A fost sters din favorite!